Spirometrie

Spirometrie is een ander woord voor een longfunctieonderzoek. Hierbij wordt gemeten hoeveel lucht en met welke kracht u kan uitblazen.

Hoe onderzoeken wij de longfunctie

Spirometrie maakt het mogelijk om een correcte diagnose te stellen en longaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Tijdens het onderzoek krijgt u een klem op uw neus en krijgt uw een mondstukje in wat verbonden is aan een apparaat. De assistente/praktijkondersteuner zal u vragen om diep in te ademen en vervolgens lang en krachtig uit te ademen. Dit zal een paar keer herhaald worden om een goede meting te verkrijgen.

terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen

Gestructureerde Huisartsenzorg in verzorgingshuis

Het doel van gestructureerde huisartsen zorg in verzorgingshuizen is om samenwerkingsafspraken te maken tussen huisartspraktijken en betrokkenen waardoor er een goede basis gecreëerd kan worden om de zorg voor bewoners van een verzorgingshuis te waarborgen. Deze zorg is zeker de laatste jaren van belang doordat de gezondheidsproblematiek van bewoners complexer is geworden, terwijl de doorstroming naar verpleeghuizen verminderd is. Wij vinden het belangrijk dat de zorg voor deze patiënten van hoge kwaliteit is en blijft, daarom bieden wij deze zorg aan, aan verzorgingshuizen.

Implanonstaafje

Een implanonstaafje beschermt de vrouw tegen zwangerschap. Het is een anticonceptiemiddel dat in de bovenarm onderhuids wordt ingebracht en drie jaar kan blijven zitten. Het inbrengen en verwijderen van het implanonstaafje
 Uw huisarts kan het staafje bij u aanbrengen. Allereerst krijgt u een verdovende injectie. Hierna plaatst de arts het staafje onder de huid van de bovenarm. Het staafje kan verwijderd worden wanneer men wil. In elk geval moet het staafje na drie jaar verwijderd worden. De arts zal de plaats waar het staafje zit opzoeken en verdoven. Door een klein sneetje kan het staafje met een pincet worden weggehaald.

Euthanasie

Euthanasie is op eigen verzoek en op een waardige manier beëindigen van het leven van een patiënt. Meestal wordt om euthanasie gevraagd in de eindfase van een terminale ziekte. Zo wordt de patiënt eerst in slaap gebracht en vervolgens wordt een middel toegediend waardoor de ademhaling stopt. Euthanasie is altijd uit vrije wil. 

Palliatieve sedatie

Palliatieve zorg in Nederland is onderdeel van reguliere huisartsenzorg en huisartsen zijn in staat kwalitatief goede palliatieve zorg te verlenen in de laatste levensfase. Palliatieve sedatie of terminale sedatie is het toedienen van onder andere slaapmedicatie tijdens de stervensfase van een patiënt als het overlijden binnen een tot twee weken wordt verwacht. Hierbij wordt de onderliggende ziekte niet meer behandeld en overlijdt een patiënt uiteindelijk aan zijn ziekte. Hierbij spreken we van een natuurlijke doodsoorzaak.

Oogboring

Wanneer er een vuiltje of een splinter op het hoornvlies zit zal de huisarts trachten dit te verwijderen. De huisarts zal dit verwijderen door gebruik te maken van een oogboortje. Voordat de huisarts dit gaat doen zult u oogdruppels toegediend krijgen die ervoor zorgen dat u oog lokaal verdoofd is. 

Chirurgie

Kleine chirurgische ingrepen zijn kleine operaties waarbij een plaatselijke verdoving voldoende is en die snel kan worden uitgevoerd. Vaak binnen een half uur.

Cognitieve functietest (MMSE)

De MMSE staat voor Mini-Mental State Examination en wordt gebruikt om de ernst van cognitieve stoornissen vast te stellen. Zoals bijvoorbeeld dementie. Bij een cognitieve stoornis gaat het functioneren van de hersenen drastisch of versneld achteruit. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld het leervermogen, taalgebruik en het geheugen. 

Teledermatologie

Teledermatologie is een snelle manier om de dermatoloog in het ziekenhuis om advies te vragen indien er twijfel is over de diagnose van een huidaandoening. Een vragenlijst wordt samen met de foto’s via een beveiligde verbinding verstuurd. Deze dermatoloog geeft binnen drie dagen antwoord met een diagnose en/of advies. Een groot voordeel van deze manier van diagnosticeren is dat het u geen extra tijd en geld kost.

Hypertensie meting

Een bloeddrukmeting is een 24-uurs meting. Door langere tijd achter elkaar te meten, wordt het verloop van de bloeddruk in kaart gebracht. 

ECG Diagnostiek

De afkorting ECG staat voor elektrocardiografie, ook wel bekend als een hartfilmpje. Een ECG geeft een beeld van de activiteit en werking van het hart. Daarnaast geeft het veel informatie over hartziekten. 
Een hartfilmpje laten maken is eenvoudig en pijnloos, mogelijk zal wel uw borsthaar geschoren moeten worden. De assistente zal de elektroden op uw huid plakken. Vervolgens wordt de elektrische activiteit vanuit verschillende invalshoeken gemeten. Dit wordt omgezet in een hartfilmpje waaruit de conditie van uw hart kan worden afgelezen.

Audiometrie

Audiometrie is een gehoortest om de mate van uw gehoor te meten.

Doppleronderzoek

Een doppleronderzoek is een onderzoek naar de doorstroming van de bloedvaten wat wordt uitgevoerd door middel van een bloeddrukmeting en een dopplerapparaat (geluidsgolven). Het onderzoek wordt gedaan bij de bloedvaten van de benen.

Intensieve zorg

Intensieve zorg aan chronisch zieke patienten in de fase voordat  tekst Dilgt.. 

Reizigersadvies

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk, vooral als het gaat om uw gezondheid. Voor een aantal bestemmingen is het daarom verstandig om u te laten inenten. Daarnaast kunt u zelf ook veel gezondheidsproblemen voorkomen door uzelf te beschermen tegen muggenbeten, hygiënemaatregelen te treffen en door u goed in te lezen.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de assistente of een afspraak maken voor een consult. Wij voorzien u graag van deskundig advies zodat u goed voorbereid op vakantie kunt. 
Ga naar de inhoud