Diabetes
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de glucosestofwisseling is verstoord, waardoor er teveel glucose (suiker) in het bloed zit.
Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline voor de juiste hoeveelheid glucose in het bloed. De alvleesklier krijgt een signaal om dit hormoon aan te maken zodra het suikergehalte in het bloed te hoog is. Insuline zorgt er op dat moment voor dat het bloedsuikergehalte weer daalt. Bij diabetes werkt deze stofwisseling niet goed. Er bestaan twee typen diabetes.
Type 1
Bij diabetes type 1 wordt er nauwelijks tot geen insuline aangemaakt. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte. Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen.
Type 2
Bij mensen met diabetes type 2 wordt er wel insuline aangemaakt maar niet genoeg waardoor de cellen in het lichaam minder gevoelig raken voor dit hormoon. Dit type komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd maar ook steeds vaker bij jongeren. Daarnaast is het verschil tussen deze twee typen dat type 1 wordt veroorzaakt door je eigen afweersysteem en type 2 kan ontstaan door een ongezonde levensstijl. Om type 2 voorkomen is gezond eten, stoppen met roken en een gezond gewicht erg belangrijk. Diabetes kan voor complicaties in het hele lichaam zorgen.
POH-S
Bij ons kunt u terecht voor diabeteszorg volgens de Zorgstandaard voor diabetes type 2’ van het Nederlands Huisarts Genootschap en volgens de protocollen van de Groninger Huisartsen Coöperatie. Onze dokterassistenten voeren de kwartaalcontroles bij diabetes patiënten uit. De doktersassistenten houden de praktijkondersteuner goed op de hoogte zodat de praktijkondersteuner de jaarlijkse controle kan uitvoeren. Ook kan er begeleiding verkregen worden bij leefstijlaanpassingen zoals stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten.
Diëtist
Goede voeding is belangrijk voor diabeten. Het is verstandig om samen met een diëtist een plan op te zetten voor een goede balans in het eten. Indien de POH-S het nodig acht kunt u doorverwezen worden naar een diëtist. Hier zijn binnen de ketenzorg voor U geen kosten aan verbonden.
Pedicure en podotherapeut
Door diabetes kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigd raken waardoor het bloed minder goed door je voeten en benen stroomt. Hierdoor kan het zijn dat het gevoel in de voeten verminderd waardoor een wondje of breuk niet wordt opgemerkt. Daarnaast genezen wondjes minder snel bij diabeten. Dat maakt de behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Voor sommige diabetes patiënten is het dus belangrijk dat de voeten goed verzorgd worden. Dit kan door middel van een medische pedicure maar de POH-S kan u ook doorverwijzen naar een podotherapeut. Tijdens een voetcontrole stelt de POH-S vast welk classificatie en zorgprofiel de patiënt heeft.
Fundusfoto
Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog. Hierop zijn de bloedvaatjes goed zichtbaar. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen, zonder dat u het merkt, uw ogen beschadigen. Door tenminste één keer per twee jaar een fundusfoto te laten maken kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en is een behandeling mogelijk om verdere problemen te voorkomen.